EEN INGREEPJE

Mannen, kom op, laat je helpen

Op 18 oktober was het wereld-vasectomie-dag: aanleiding voor zoveel mogelijk mannen om zich te laten steriliseren. Dat kan vandaag de dag snel en vrijwel pijnloos. En het is nodig, want door alle mensen met hun wensen zijn we de aardbol al ruim ontgroeid. We moeten krimpen.

Toen ik hoorde over een uroloog die de wereld rondreist om mannen – en daarmee de hele wereld – te helpen, dacht ik onwillekeurig terug aan mijn hond toen die 10 maanden oud was. Er was een loops teefje in de buurt. Als ze in de buurt was – hij rook dat door muren en ramen heen – werd hij hysterisch van verlangen. Hij racete als een dolle door het huis en had nergens meer interesse in. Op een avond laat toen hij haar weer had geroken, zag ik me uiteindelijk genoodzaakt met hem naar de dienstdoende nachtdierenarts te gaan, want hij was niet tot bedaren te brengen. Hij kreeg een tranquilizer. Eenmaal thuis, wankelend op zijn pootjes, huilde hij nog de nacht in om het teefje.

Een paar dagen later togen we naar de dierenarts om hem te laten castreren. De dierenarts en de assistentes lachten toen we binnen kwamen: “Hoogste tijd voor deze meneer!” Plaatsvervangend keek ik helemáál niet uit naar de ingreep en vroeg wat er zo grappig was. Dat was de verslaggeving van de nachtdierenarts, die had geschreven: “extreem geile hond”.

De hond kwam tot bedaren en maakt het uitstekend. Zou het voor een heleboel mannen niet fijn zijn als ze een dergelijk ingreepje lieten doen?* Om te beginnen is het voor de man heel gezond. Gecastreerde mannen kunnen wel twintig jaar langer leven dan mannen met ballen. Testosteron zorgt ervoor dat je korter leeft en is ook dé reden dat mannen minder oud worden dan vrouwen.

Maar los daarvan: Denk eens aan de rust die het zou brengen! Denk eens aan wat mannen allemaal doen voor seks! Op de middelbare school was het al opvallend dat jongens zo enorm bezig waren met seks en zich vreselijk uitsloofden om het te krijgen, tevergeefs meestal. Bij volwassen mannen ziet het er wat anders uit, maar zoveel anders is het eigenlijk niet. Ze vertellen wat voor belangrijk werk ze doen, wat een interessant leven ze leiden en tegenwoordig zelfs hoe ze van koken houden, om aan seks te komen. Ze trainen zich suf in de sportschool, werken zich op tot ze kunnen zeggen dat ze zoveel man “onder zich hebben”, of rijden in dure auto’s om aan seks te komen. In de woorden van consumentenpsycholoog Geoffrey Miller: “Als je een opzichtige auto ziet rijden waaruit luide muziek klinkt, ga er dan maar vanuit dat er een mannetje in de paringsrijpe leeftijd achter het stuur zit.” 

Als ze een vrouw hebben, dan luisteren ze naar haar verhalen, ze helpen mee in huis en gaan mee naar het winkelcentrum (voor een man een giga-stressvolle tijdbesteding), om aan seks te komen. En vaak helpt dat allemaal niet eens. Want de ironie is: vrouwen willen het liefst seks met mannen die moeilijk of zelfs onmogelijk zijn en niet zo hun best doen. Vrouwen houden ook niet zo van die seks-mindedness, dus moeten mannen ook nog eens strandwandelingen maken en kaarsjes aansteken, en verhullen dat het om de seks te doen is – alsof het al niet moeilijk genoeg is!

Ook voor andere diersoorten is het een gedoe. Octopussen vechten soms tijdens de seks met seksegenoten die ook willen. Toch handig om veel armen te hebben dan. Concurrenten die niet zo sterk zijn, hebben een andere tactiek: zij doen zich voor als vrouwtjes-octopus en komen zogenaamd casual voorbij dobberen, tralala, en in een onoplettend moment steken ze gauw hun paararm uit naar de begeerde vrouw. Hagedissen en inktvissen doen zich ook voor als vrouw, en mensenmannen die niet zo stoer zijn trouwens ook; zij zetten zichzelf als vrouw op dating- en chat-sites om met vrouwen in contact te komen en intieme ontboezemingen aan hen te ontlokken.  

Denk eens aan de tijd en de energie die mannen kunnen besparen. Of toch geen goed idee? Dan zouden ze ook niet meer willen presteren, winnen, targets halen, dure dingen kopen, hogerop komen – afijn, de hele economie zou stil staan, zonder de mannelijke seks-drive.

* Goed, een doorsnee vasectomie heeft deze effecten niet, dat weet ik wel hoor. Ik fantaseer gewoon wat, over een ideale wereld...